Ieteikumi, kā un ar ko tīrīt zamšādas apavus?

Pārlūkojot apavu piedāvājumu, atrodi savas sapņu augstpapēžu kurpes Tavā mīļākā krāsā ar ideālu papēža augstumu un nevainojamu purngala formu. Tomēr pamani, ka tās ir zgatavotas no zamšādas, un uztraucies, ka šī modēļa kopšana spēs sagādās pārāk daudz raižu. Tomēr tam tā nebūt nav jābūt – lai gan zamšs pieder prasīgiem materiāliem, netīrumus no tā, par spīti visam, ir iespējams notīrīt pat dažu minūšu laikā. Izlasi, kā tīrīt zamšādas apavus!

Vai zināji, ka zamšāda patiesībā ir āda? Tā tiek radīta, ārējās izejvielas daļas apstrādes rezultātā. Zamšādas apavu tīrīšana nemaz nav tik sarežģīta, kā liekas, par ko varēsi pārliecināties šajā rakstā.

Dabisks izskats, patīkama pieskārienam faktūra un raksturīgā mīkstā ra un izteiksmīga, mīksta apdare – tieši to piedāvā modernie zamšādas apavi. Interesanti, ka ne visi zina, ka šis materiāls tiek veidots no ādas iekšējās daļas. Dabīgajam zamšam piemīt tumši brūna krāsa, tomēr krāsošanas procesa dēļ bieži to redzam arī citos toņos.

Zamšam piemīt daudz priekšrocību. Tas ne tikai ir estētiski pievilcīgs, bet arī izturīgs pret temperatūrām, kas pārsniedz pat 50 grādus pēc Celsija. Šī iemesla dēļ zamšādas apavi tik ātri nebojājas saules ietekmē pat īpaši karstajās dienās. Ja apavi tiek kopti pareizi, tie nezaudē savu krāsu vēl daudzus gadus.
Zamšs ir arī izturīgs pret skrāpējumiem, deformāciju un plaisājumiem.

Papildus tam zamšādas apavi, pateicoties to elastībai, lieliski pielāgojas pēdai. Tāpēc tiem ir daudz vairāk piekritēju nekā gludās ādas apviem, kurai ir nepieciešams ilgāks laiks, lai pielāgotos pēdas formai. Zamšs ir gaisu caurlaidīgs materiāls, tāpēc tas nodrošina gaisa elpojamību, kas veido vēl vienu sīs ādas veida priekšrocību, jo īpaši siltajās dienās. Tāpēc, par spīti šķietamajam, šo materiālu bieži izmanto ne tikai ziemas zābaku vai īso apavu, bet arī botu, augstpapēžu kurpes vai kedu izgatavošanā.

Ja zamšādas apavi vai Chelsea stila puszābaki vismaz reizi ir iemājojuši Tavā garderobē, tad Tu noteikti zini, ka tiem ir nepieciešama regulāra kopšana. Pretējā gadījumā netīrumi un mitrums iesūcas materiālā un var veidoties tumšās krāsas noberzumi.

Tomēr, ja pareizi kopsi zamšādas brīvā laika apavus, tie noteikti kalpos Tev vairākus gadus. Kā mazgāt zamšādas apavus? Iegādājies birsti ar saudzīgiem sariem un kopšanas piederumus, kas ir pieejami apavu tīrīšanas aksesuāriem paredzētajā kategorijā. Kādi ir labākie līdzekļi zamšādas tīrīšanai? Izvēlies starp putām, aerosoliem un apavu krēmiem. Pievērs uzmanību tam, ka netīrumus no šī materiāla nedrīkst notīrīt ar ūdens vai mazgāšanas līdzekļu palīdzību, jo tie varētu sabojāt apavu mīksto faktūru.

Lai saglabātu zamšādas samtaino un maigo struktūru, tās kopšanai Tev noderēs daži piederumi, tāpēc sagādā:

    • īpašu birsti ar saudzīgiem sariem,
    • aerosolu, putas, krēmu vai citu kosmētikas līdzekli zamšādas apaviem,
    • maiga mikrošķiedras drāniņa līdzekļa atlikumu noslaucīšanai.

    Kas jāpatur prātā, tīrot, piemēram, zamšādas botas? Netīrumu noņemšanas laikā izlīdzini kopšanas līdzekli ar birstes palīdzību, veicot kustības virzienā pret apamtojumu – šādā veidā piekļūstot ikvienam materiāla stūrītim. Apavu veikalā vari iegādāties arī dzēšgumiju, kas ir piemērota gaišajam zamšādas tonim, jo neatstāj svītras vai nospiedumus uz materiāla. Populārākais līdzeklis zamšādas sandaļu tīrīšanai ir aerosols. Izsmidzini to no pareizā attāluma jeb apmēram 20 cm. Pievērs uzmanību vietām, kas atrodas tieši pie šuvēm, jo šajās vietās materiāls ir īpaši pakļauts bojājumiem. Pēc tam ļauj apaviem izžūt dabiskā ceļā, novietojot tos tālāk no sildītājiem un saules, lai izvairītos no krāsas maiņas, kura var rasties to iedarbības rezultātā.

    Un vēl viens vērtīgs padoms! Kad atgriezīsies mājās un novilksi zamšādas apavus, neatliec to tīrīšanu uz vēlāku laiku – vislabāk ir iztīrīt materiālu no netīrumiem uzreiz. Pateicoties tam putekļi un citi netīrumi nespēj iekļūt materiāla struktūrā, ļaujot apaviem ilgāk saglabāt savu nevainojamo izskatu.

    Vai ir vērts impregnet zamšādu? Protams, ka jā! Tas padara apavus izturīgākus pret mitrumu, saglabā to krāsu, ka arī tie kļūst mazāk pakļauti skrāpējumiem. Sāc mpregnēšanu no savu iecienītako kedu vai īso zābaku tīrīšanas, ievērojot norādījumus zemāk.

    Pēc tam vari ķerties pie impregnēšanas. Ieguldi profesionālajā impregnēšanas līdzeklī no apavu veikala, ieteicams, aerosola veidā. Izsmidzini līdzekli uz apaviem atbilstoši ražotāja norādījumiem. Noteikti iepazīsties ar to saturu, jo dažus līdzekļus ir nepieciešams uzklāt uz sausiem apaviem, savukārt citus uz nedaudz mitras virsmas.

    Impregnēšanu ir ieteicams veikt pēc katras apavu tīrīšanas reizes, ja tam nav nekādu šķēršļu. Papildu padoms: ja vien vari, neizej no mājām lietainajā dienā zamšādas apavos, jo mitrums nav labvēlīgs to maigajai tekstūrai.

    Jāatzīmē, ka pastāv divi zamšādas veidi: dabīgais zamšs, kā aitu un citu dzīvnieku apstrādātā ādā vai velūrs un mākslīgais zamšs jeb ādai līdzīg aizejviela. Apavu izgatavošanai tiek izmantots arī nubuks, kas nav zamšs, tomēr atgādina to izskata ziņā. Tāpēc pirms tīrīšanas līdzekļu iegādes noskaidro, no kāda tieši zamšādas veida ir izgatavoti Tavi apavi, un, vadoties pēc tā, izvēlies kopšanas līdzekli, tādā veidā nodrošinot to, ka Tavi mīļākie apavi kalpos gadiem ilgi!

    Uzzini vairāk >>> Nubuks un zamšāda. Ar ko atšķiras šie divi ādas veidi?

    Galvenais raksta fotoattēls: Jeremy Moeller/Getty Images

    Orģinālā raksta tekstu bloga eapavi.lv vajadzībām ir tulkojusi un pielāgojusi Katrīna Paškeviča
    Pievienojies mūsu Jaunumu biļetenam (sīkāka informācija Noteikumos) un...saņem 10€ atlaidi pirmajiem pirkumiem!*
    Pārbaudīt veikalā
    lumberjack, pinko, aldo, lasocki, 4f, sieviešu mugursomas, naudas maki, celojuma koferi, s oliver, ugg vīriešu zābaki, timberland zabaki, apavi, newbalanse, koferi, under amour, coccinele, sieviešu apavi, apavi visiem, sieviesu apavi, vīriešu čības, vīriešu maki, jimmi choo, converse kedas, teva sandales, dvs, sudzibas, vīriešu ziemas zābaki, zabaki, vīriešu pulksteņi, crocs zabaki